Łamliwość zbóż to bardzo częste zjawisko na polskich polach. Warto jednak odpowiednio wcześnie zabezpieczyć się przed wyleganiem roślin, żeby możliwie jak najbardziej zminimalizować ewentualne straty w późniejszych zbiorach. W jaki sposób robić to skutecznie?
Czym jest wyleganie zbóż i jakie są jego przyczyny?
O wyleganiu zbóż można mówić wtedy, gdy dochodzi do trwałego pochylenia się rośliny. Wyróżnia się dwa rodzaje wylegania: łodygowe oraz korzeniowe, które mają różnicowane przyczyny. Najczęstszymi powodami wylegania się zbóż są:
- zbyt gęsty siew na m3,
- nieodpowiednie nawożenie azotem,
- ekstremalnie trudne warunki atmosferyczne (silne wiatry, burze, ulewy),
- zaatakowanie roślin przez choroby, szkodniki,
- wysiew odmiany zboża, która jest podatna na wyleganie.
Prawie wszystkie te czynniki można wyeliminować, jeśli tylko zareaguje się w odpowiednim czasie. Zadaniem rolnika jest bowiem obserwowanie swoich upraw i stosowanie preparatów, które skutecznie zabezpieczą rośliny. O ile nie mamy wpływu na niekorzystne warunki meteorologiczne, to można ograniczyć ich efekty. Rozwiązaniem będzie stosowanie regulatorów wzrostu. Odpowiednio dobrany antywylegacz będzie skutecznie zapobiegał stratom spowodowanym przez wyleganie.
Antywylegacz – kiedy używać?
Bardzo ważne jest, żeby zastosować środek przeciwko wyleganiu w odpowiednim czasie. Nie należy z tym zwlekać, ponieważ pojawienie się niekorzystnych warunków atmosferycznych może jedynie pogarszać stan upraw. Odpowiedni antywylegacz uchroni rolnika przed późniejszymi stratami finansowymi związanymi z gorszą jakością i ilością plonów. Najbardziej efektywne będzie wykonanie zabiegu regulacji wzrostu w fazie pierwszego kolanka. Pozwoli to skrócić roślinę, usztywnić ją, ale jednocześnie sprawić, że będzie lepiej pobierać składniki odżywcze z gleby.
Firma Syngenta oferuje sprawdzone rozwiązania dla rolnictwa, w tym także środki ochronne roślin na przeciwdziałające wyleganiu. Na stronie syngtenta.pl znajdują się szczegółowe informacje, które pozwolą dobrać właściwy preparat do gatunku i odmiany zbóż.