Zasady układania żywności w lodówce i zamrażalniku

0
Zasady układania żywności w lodówce i zamrażalniku

Półki w lodówce, chociaż wyglądają jednakowo, nie są identyczne pod względem warunków termicznych. Prawidłowe ułożenie na nich produktów przedłuży świeżość i trwałość. Czy wiesz, jak prawidłowo zapakować lodówkę żywnością?

Najwyższa półka

Wbrew pozorom w całej lodówce nie panuje taka sama temperatura. Różnice są co prawda minimalne, ale w przypadku żywności ma to znaczenie. Na górze jest najcieplej i to właśnie tam powinny stanąć wszelkie przetwory mleczne typu kefiry, jogurty, maślanki. A obok nich – konfitury, dżemy marmolady. Smakowo zestawienie może szokować, ale jeśli chodzi o logistykę pakowania lodówki, jest absolutnie prawidłowe. Wyższa temperatura przedłuży żywotność wszelkich przetworów mlecznych, natomiast przetwory owocowe nie potrzebują bardzo niskiej temperatury. Równie dobrze mogą stać w piwnicy lub spiżarni, więc możemy stawiać je tam, gdzie jest najcieplej, chłodniejsze strefy lodówki rezerwując na inne produkty.

Środkowa półka

W zależności od tego, jaką wielkość ma nasza lodówka, do dyspozycji mamy jedną lub dwie środkowe półki. Tu układamy wszelkie potrawy gotowe, produkty, które się szybko psują i to, co nie zmieściło się na górnej półce. Środkowa półka to najlepsze miejsce na sery i wędliny. Aby zapobiec ich obsychaniu (a dzieje się to naprawdę szybko), warto skorzystać z dobrodziejstwa pojemników na żywność. Dzięki temu sery i wędliny dłużej zachowają świeżość.

Na środkowych półkach ustawiamy też wszelkie gotowe dania – zupy, sosy, naleśniki, usmażone ryby i kotlety. Tu także warto posiłkować się pojemnikami. O te półki musimy dbać szczególnie starannie. Na nich sprząta się najczęściej. Jeśli nie mamy na to czasu, cykliczne sprzątanie w Warszawie możemy komuś zlecić.

Dolna półka

Najchłodniejsza otwarta półka w lodówce przeznaczona jest na świeże surowe mięsa i ryby. Trzeba jednak pamiętać, że te produkty wydzielają specyficzny zapach, który może rozprzestrzenić się po całej lodówce. Żeby zapobiec temu procederowi, warto po raz kolejny sięgnąć po pojemniki do przechowywania żywności. Takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę – ułatwia utrzymanie czystości w lodówce. Ze świeżego mięsa i ryb często coś cieknie.

Szuflada

To strefa zarezerwowana dla warzyw i owoców. Jednak pamiętajmy, że produkty te nie powinny być wymieszane ze sobą. Dobrze jest pakować warzywa i owoce w osobne, ale nie całkiem szczelne, torebki. Dotyczy to zwłaszcza sałaty. Brak dostępu powietrza sprawi, że liście staną się wiotkie, dodatkowo doprowadzimy do rozwoju bakterii. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie pojemników z wewnętrznymi koszyczkami – to pod nimi gromadzi się skraplająca się woda. Dzięki temu warzywa i owoce nie wilgotnieją, nie gniją.

Półki na drzwiach

Drzwi lodówki to tradycyjne miejsce na jajka, butelki z napojami, sosy, wszelkie otwarte przetwory w słoikach. Tu stawiamy musztardę, keczup, kartony z sokami, otwarte mleko. Jeśli chodzi o jajka, mogą leżeć nawet trzy tygodnie i nie stracą nic ze swojej świeżości pod warunkiem, że nie będą myte. Drzwi lodówki to dobre miejsce na olej roślinny.

Zamrażalnik

Do zamrażalnika wkładamy produkty przeznaczone do dalszej obróbki termicznej. Dzięki wysokiej temperaturze znajdujące się w żywności drobnoustroje ulegną unicestwieniu. Najwygodniej jest pakować wszystkie produkty do pojemników na żywność, dzięki temu łatwo się do nich dostaniemy. Dla wygody można podpisywać pojemniki. Temperatura w zamrażalniku powinna wynosić -18°C. Można ją obniżyć o dodatkowe dwa czy trzy stopnie. W takich temperaturach żywność można przechowywać nawet do roku. W przypadku dań gotowych trzeba przestrzegać zaleceń producenta żywności.

Zamrożona żywność nie wydziela zapachów, więc sposób jej układania w szufladach zamrażalnika jest absolutnie dowolny. Najlepiej układać produkty ciasno obok siebie, więcej ich wtedy zmieścimy.

Artykuł powstał w ramach współpracy z portalem www.pomocedomowe.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here