Wina Bordeaux – wszystko, co warto wiedzieć o francuskim winie

Sławę winom powstającym w południowo-zachodniej części Francji przyniosła nie tylko bardzo wysoka jakość, ale także bogata, wielowątkowa historia.

Słowo Bordeaux, choć pochodzi od nazwy miejscowości, bezsprzecznie kojarzy nam się z winami. I to tymi najwyższej jakości. To synonim ciężkich czarownych win klasy premium. Nazwa tego francuskiego regionu na stałe zagościła w polskim słowniku jako określenie głębokiego, ciemnoczerwonego koloru – bordowego. Wśród win Bordeaux spotyka się jednak także białe, a nawet różowe musujące.

Historia win z regionu Bordeaux

Nazwa wina pochodzi od francuskiego miasta położonego nad Oceanem Atlantyckim. W okresie średniowiecza Akwitania (fr. Aquitaine), czyli region słynący z produkcji wina, przez niemal 300 lat znajdowała się pod berłem królów angielskich. Poczynając od XII wieku, wina z portu w Bordeaux wędrowały do Londynu, gdzie podawane były na dworze królewskim oraz stołach angielskiej szlachty. To właśnie nad Tamizą spotkać można było najlepszych specjalistów oceniających jakość i wyznaczających ceny win znad Żyrondy.

Sława win z bordoskich posiadłości osiągnęła apogeum, gdy na zlecenie cesarza Napoleona III przeprowadzono w 1855 roku klasyfikację tutejszych winnic. Była to pierwsza klasyfikacja jakościowa tego typu we Francji. Najlepsi producenci regionu zostali podzieleni na pięć klas. W każdej z nich znalazło się po kilka bądź kilkanaście win. Co ciekawe, klasyfikacja ta przetrwała do naszych czasów w niemal tej samej formie jedynie z nieznacznymi korektami, choć już w chwili opublikowania wywołała spore kontrowersje. Zarzucano jej przede wszystkim prowizoryczny i niekompletny charakter.

Obecnie w regionie Bordeaux funkcjonuje około 8 000 posiadłości winiarskich, tzw. château. To właśnie w nich wytwarza się światowej sławy wina.

Klasyfikacja win Bordeaux

Warto wiedzieć, że w przypadku tego regionu Francji miejsce w klasyfikacji otrzymują nie wina, ani nawet winnice, ale posiadłości, czyli châteaux. Większość producentów tworzy kilka różnych win, ale każdy z nich ma jedno, tzw. wzorcowe. To właśnie jego etykieta otrzymuje nazwę posiadłości, w której narodził się trunek. Wśród najlepszych win Bordeaux, a co za tym idzie najbardziej cenionych win świata, wymieniać należy Château Pétrus, Château Margaux, Château Cheval Blanc, Château Mouton Rothschild oraz Château Haut Brion.

SPRAWDŹ:  Poznaj najłatwiejszy przepis na przepyszny tort!

Wielkie etykiety znad Żyrondy to ciężkie, niezwykle ekstraktywne czerwone wina wytrawne. Znaczna kwasowość oraz bardzo wysoki poziom tanin, pochodzących zarówno z owoców, jak i dębiny, z której robione są francuskie beczki, powoduje, że wina te trudno pić bezpośrednio po zabutelkowaniu. Klasyczne bordo powinniśmy otworzyć nie wcześniej niż pięć lat po zbiorach. Te największe, z najlepszych roczników warto potrzymać w piwniczce przez minimum dziesięć lat. Dobrze też znać potencjał poszczególnych roczników. Zakłada się, że przy sprzyjających warunkach wina z najlepszych części regionu, z dobrych posiadłości mogą rozwijać się przez 20, 30, a nawet 50 lat.

Ewelina Majewska

Ewelina Majewska

Doświadczona redaktorka z pasją do literatury i sztuki. Od ponad dekady związana z mediami cyfrowymi, gdzie koordynuje projekty redakcyjne. Ceni sobie innowacyjne podejście do tworzenia treści.

Artykuły: 204

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *