Topowe sałatki, które sprawdzą się na każdej imprezie

0
Topowe sałatki, które sprawdzą się na każdej imprezie

Organizujesz przyjęcie i nie masz czasu na zrobienie zbyt wielu przekąsek? A może chcesz sprawić niespodziankę gospodarzom, przynosząc ze sobą coś na ząb? Dobrym wyjściem w takich sytuacjach są nieskomplikowane w przygotowaniu sałatki. Oto dwie propozycje, które z pewnością zachwycą wszystkich znajomych!

Sałatka z tortellini

Tradycyjne włoskie pierożki tortellini doskonale nadają się jako baza sałatki, dzięki której staje się ona bardziej sycąca. Zarówno na Półwyspie Apenińskim, jak i w Polsce, tortellini ma ogromną liczbę fanów. Sałatka z tortellini przypadnie do gustu wszystkim koneserom smaków i imprezowym żarłokom. Do jej przygotowania, oprócz jednego opakowania zniewalających w smaku pierożków, potrzebować będziemy także kukurydzy konserwowej, długiego ogórka, szynki konserwowej, sera żółtego, szczypiorku, czosnku, jogurtu i majonezu, a także soli i pieprzu. 

Pierożki tortellini należy zagotować zgodnie z wskazówkami podanymi na opakowaniu. Potem możemy zająć się przygotowywaniem pozostałych składników. Ser i ogórek trzeba pokroić w dość drobną kostkę, natomiast szynkę konserwową – w cienkie paseczki. Szczypiorek siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Kukurydzę należy starannie odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce i dodajemy do nich jogurt grecki oraz gęsty, aksamitny majonez (w tej roli doskonale sprawdzi się Majonez Dekoracyjny WINIARY). Na koniec sałatkę z tortellini wystarczy doprawić solą i pieprzem. I gotowe!

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym

Drugim imprezowym hitem jest sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Ten przepis, tak samo jak poprzedni, nie wymaga dużego wysiłku, a doskonała kombinacja składników sprawia, że sałatka smakuje wybornie i w trakcie imprezy może szybko zniknąć. Brokuł jest oczywiście głównym składnikiem, jednak oprócz niego potrzebujemy także pomidorów, jajek ugotowanych na twardo, sera feta, kukurydzy, czosnku, szczypiorku, a także jogurtu naturalnego i majonezu.

Zaczynamy! W pierwszej kolejności brokuł należy podzielić na różyczki i ugotować aż do miękkości albo pozostawić warzywo delikatnie chrupiące, zależnie od naszych preferencji. Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w dość drobną kostkę. Na jeden brokuł powinno przypadać około trzech jajek. Pomidory i ser feta należy pokroić w nieco większą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Następnie mieszamy ze sobą kilka łyżek majonezu i jogurtu, a do powstałej mieszanki dodajemy kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Teraz mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodając do nich odrobinę pieprzu. Ze względu na zawartość sera feta, sałatka nie wymaga solenia. Łagodny smak tej imprezowej przekąski z pewnością spodoba się wielu osobom!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here