Kuchnia śląska jest jedyna w swoim rodzaju. Jest stosunkowo ciężka, ale za to pożywna i obłędnie smaczna. Warto więc spróbować jej specjałów. Jednym z nich są śląskie rolady. Jednak my dziś przygotujemy impresję na ich temat, wszak zamiast rolad z kiełbaską, boczkiem, cebulą i ogórkiem przygotujemy wersję z grzybami. Czas więc poznać nasz sekret, czyli przepis na pyszne danie, które zasmakuje nawet osobom wybrednym.
Jakość ma znacznie
Jakość ma znaczenie i to fakt niezaprzeczalny, ma także znaczenie przy gotowaniu. Dlatego zawsze należy wybierać najlepsze składniki. Kluczem do udanych rolad są grzyby borowiki. Przyda się tez dobre mięso wołowe, najlepiej z ligawy. Do tego przyprawy oraz musztarda rosyjska i już powoli można przejść do pracy. Oczywiście nie zapomnijcie, aby wcześniej namoczyć suszone grzyby na około 2 godziny. Już teraz zdradzimy Wam, gdzie znajdziecie, smaczne i zdrowe borowiki. Polecamy Wam ofertę suszonych borowików ze sklepu grzyby suszone-sklep.pl. Nie zapominajcie, że borowiki wbrew obiegowej opinii są bardzo zdrowe. Otóż są dobrym źródłem żelaza. Jednocześnie przyspieszają metabolizm za sprawą błonnika. Do tego mają sporo białka. Polecane są nawet dla osób na diecie, gdyż są mało kaloryczne. Ale to nadal nie wszystko, wszak według naukowców zmniejszą też stan zapalny. Czas więc przejść do przygotowania rolad.
Jak zrobić farsz z borowików?
Przygotowanie farszu, podobnie zresztą jak całych rolad nie jest trudne. Po zalaniu grzybów wodą czekacie dwie godziny, następnie w tej wodzie gotujecie borowiki przez około 1 godzinę. Po tym czasie przesmażamy cebulkę na słoninie z dodatkiem skwarków i dodajemy do całości grzyby. Oczywiście teraz pod przykryciem wszystkie składniki muszą się poddusić przez około godzinę. Po tym czasie blendujemy je na gładką masę. To już prawie wszystko, bo wystarczy tylko, że przyprawicie je solą i pieprzem i już można przejść do kolejnego etapu.
Czas na wybór mięsa
W przypadku typowo śląskich rolad wybiera się mięso wołowe, które jest intensywne w smaku. I nie inaczej będzie tym razem. Tutaj również polecamy Wam mięso z ligawy. Kroicie ją w plastry o grubości około 2cm, następnie rozbijacie na cienkie plastry. Dzięki temu mięso zachowuje swoją sprężystość. Po tym etapie należy natrzeć mięso przyprawami. Na początek delikatnie natrzyjcie je czosnkiem i popieprzcie. Po tym etapie oczywiście warto dodatkowo posmarować je musztardą. Polecamy Wam rosyjską, która jest stosunkowo pikantna i rzeczywiście doskonale wydobywa walory smakowe mięsa. Gdy już plastry z ligawy są doprawione, nakładacie na nie farsz i zwijacie. Aby mięso się nie odwinęło, warto zastosować nici, które zdecydowanie lepiej się sprawdzą niż wykałaczki. W międzyczasie na patelni z grubym dnem smażymy łyżkę smalcu ze skwarkami. Rolady delikatnie z zewnętrznej strony smarujemy miodem i umieszczamy na tłuszczy. Opiekamy je z obu stron, pamiętając, aby robić to na większym ogniu. Gdy rolady się już zapiekę zmniejszacie gaz i zalewacie je 1 litrem rosołu. Teraz dusicie pod przykryciem przez około 2 godziny.
Kropka nad „i”, czyli sos
Czas przejść do ostatniego etapu, czyli przygotowania sosu i także ten etap jest bardzo łatwy. Gdy zauważycie, że mięso jest już miękkie ściągacie nici i wyjmujecie je z patelni. Teraz do bulionu na patelni dodajecie 2 łyżki musztardy, następnie jeden liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Gotujemy wywar przez około 10 minut, a po tym czasie dodajemy do niego śmietanę, koniecznie kremówkę. Całość ponownie mieszamy, uważając, aby nie doszło do zważenia się. Najlepiej to robić odlewając kilka łyżek wywaru i dodając do niego łyżkę naszego zagęstnika i dopiero po tym etapie połączyć całość. Gdy sos jest już gotowy dodajecie do niego jeszcze mięso i ponownie gotujecie przez 10 minut, dzięki temu mięso delikatnie przejdzie smakiem sosu.
Z czym podać grzybowe rolady? Cóż, tutaj możliwości macie sporo. Oczywiście możecie podać je z kluskami śląskimi, ale też z frytkami. A jeżeli chcecie dodać do nich coś lżejszego, to polecamy ryż. To nadal nie koniec możliwości, bo możecie ugotować makaron, następnie polać go sosem i dodać pokrojoną w plastry roladę.