Domowe ciasta są najlepsze – to fakt i oczywistość. A gdyby tak pójść o krok dalej i własnoręcznie przygotować tort? To dopiero byłoby coś. A zatem warto spróbować. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam najłatwiejszy przepis na przepyszny tort. Gwarantujemy, że się uda!
O czym każdy cukiernik-amator powinien pamiętać?
Jeżeli tort ma się udać, a przecież ma się udać to pamiętajcie, aby na składnikach, a zasadniczo na ich jakości nie oszczędzać. Zatem absolutnie nie wchodzi w grę kupowanie jajek z chowu klatkowego czy też wyrobów czekoladopodobnych. Skoro ma być dobrze i pysznie, to lepiej pójść w jakość. Dodatkowo niezbędne są podkłady do tortów, które choć są niedrogie, to akurat sprawdzają się idealnie i także znacząco mogą ułatwić pracę, a przy tym poprawiają estetykę. Zatem czas najwyższy przejść do pieczenia.
Czas na przygotowanie biszkoptu
Pieczenie biszkoptu dla niektórych jest jak rosyjska ruletka, czyli jest obarczone ryzykiem. Ale my znamy przepis na idealny biszkopt, który się udaje. Otóż kluczem do sukcesu jest dobre ubicie białek i to na sztywną pianę. Zatem w misce ubijacie 6 białek, następnie dodajecie i to znowu jest bardzo ważne szklankę cukru, ale bardzo drobnego. Ponownie ubijacie, ale już mniej intensywnie. Czas na połączenie piany z żółtkami, które trzeba dodawać powoli i nie naraz. Pozostaje już tylko dodanie szklanki mąki tortowej oraz 4 łyżek ziemniaczanej, także bardzo powoli. Ciasto mieszacie, ale delikatnie i łyżką. Biszkopt należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, bądź też do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie też, aby tortownicę pokryć papierem do pieczenia, dzięki temu ciasto nie będzie przywierać. Gdy biszkopt lekko przestygnie należy go wyciągnąć w blachy i przełożyć na dedykowany do tego celu podkład do tortów.
Czas na krem
Skoro baza jest gotowa to czas przygotować krem. Ale nie jeden krem lecz dwa. Na samym początku ubijacie na sztywno śmietanę kremówkę. Gdy jest już gotowa dodajecie do niej 2 łyżki cukru pudru i mieszacie. Dzielicie ją na dwie części. My doradzamy ubić około litra. Do jednej części dodajecie roztopioną czekoladę gorzką i mieszacie. Z kolei do drugiej należy dodać białą czekoladę oraz pokrojone w drobną kostkę truskawki bądź brzoskwinie, które mogą być z puszki. Jeżeli boicie się, że śmietana będzie się rozwarstwiać, to zawsze przed końcem ubijania możecie dodać śmietan-fix połączony z cukrem pudrem. Warto już na tym etapie przygotować dekoracje na wierzch ciasta, którymi także mogą być owoce.
Etap najtrudniejszy i wymagający skupienia
Czas przejść do najtrudniejszego etapu. A więc czas się skupić, bo oto czeka Was przekrawanie biszkoptu na kilka plastrów. Ten właśnie etap wymaga maksymalnej precyzji i nitki. Pewnie zastanawiacie się po co Wam w ogóle nic, ale o tym za chwilę. Ciasto, które będziecie przekrawać nie może być ciepłe. Z biszkoptu z 6 jaj warto zrobić 3 plastry, choć można więcej, ale naszym zdaniem 3 będą optymalne. Zatem w dwóch miejscach nacinacie biszkopt na głębokość około dwóch centymetrów i teraz właśnie wykorzystywana będzie nitka, którą używacie niczym noża, czyli przesuwacie raz w jedną, a raz w drugą stronę. Pamiętajcie, że nić musi być mocna i bawełniana, choć można także użyć tej dentystycznej. Gdy i ten etap macie za sobą, czas przejść do nakładania kremu. Otóż na pierwszy plaster nakładacie krem czekoladowy, ale nim to zrobicie, zwilżcie biszkopt ponczem z herbaty bądź sokiem z cytryny, czyli wylejcie kilka kropelek na ciasto, dzięki temu będzie mniej suche. Następnie przyłóżcie drugi plaster biszkopta, ale nie dociskajcie. Teraz ponownie nałóżcie krem czekoladowy i plaster biszkoptu. Drugi krem rozsmarujcie na bokach oraz wierzchu, możecie też posypać całość wiórkami czekoladowymi. Na wierzch tortu warto też ułożyć odrobinę owoców i gotowe.
Przygotowanie tortu wcale nie musi być trudne i nie jest trudne. Oczywiście najtrudniejszym etapem może być krojenie plastrów, ale i z tym można sobie szybko i łatwo poradzić, wszak wystarczy tylko użyć bawełnianej nici, bądź nici dentystycznej. Zatem nie czekajcie i jak najszybciej weźcie się do pracy, gdyż smak tortu jest wyjątkowy, a sama estetyka naprawdę świetna.