Poznaj najłatwiejszy przepis na przepyszny tort!

Domowe ciasta s─ů najlepsze ÔÇô to fakt i oczywisto┼Ť─ç. A gdyby tak p├│j┼Ť─ç o krok dalej i w┼éasnor─Öcznie przygotowa─ç tort? To dopiero by┼éoby co┼Ť. A zatem warto spr├│bowa─ç. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam naj┼éatwiejszy przepis na przepyszny tort. Gwarantujemy, ┼╝e si─Ö uda!

O czym ka┼╝dy cukiernik-amator powinien pami─Öta─ç?

Je┼╝eli tort ma si─Ö uda─ç, a przecie┼╝ ma si─Ö uda─ç to pami─Ötajcie, aby na sk┼éadnikach, a zasadniczo na ich jako┼Ťci nie oszcz─Ödza─ç. Zatem absolutnie nie wchodzi w gr─Ö kupowanie jajek z chowu klatkowego czy te┼╝ wyrob├│w czekoladopodobnych. Skoro ma by─ç dobrze i pysznie, to lepiej p├│j┼Ť─ç w jako┼Ť─ç. Dodatkowo niezb─Ödne s─ů podk┼éady do tort├│w, kt├│re cho─ç s─ů niedrogie, to akurat sprawdzaj─ů si─Ö idealnie i tak┼╝e znacz─ůco mog─ů u┼éatwi─ç prac─Ö, a przy tym poprawiaj─ů estetyk─Ö. Zatem czas najwy┼╝szy przej┼Ť─ç do pieczenia.

Czas na przygotowanie biszkoptu

Pieczenie biszkoptu dla niekt├│rych jest jak rosyjska ruletka, czyli jest obarczone ryzykiem. Ale my znamy przepis na idealny biszkopt, kt├│ry si─Ö udaje. Ot├│┼╝ kluczem do sukcesu jest dobre ubicie bia┼éek i to na sztywn─ů pian─Ö. Zatem w misce ubijacie 6 bia┼éek, nast─Öpnie dodajecie i to znowu jest bardzo wa┼╝ne szklank─Ö cukru, ale bardzo drobnego. Ponownie ubijacie, ale ju┼╝ mniej intensywnie. Czas na po┼é─ůczenie piany z ┼╝├│┼étkami, kt├│re trzeba dodawa─ç powoli i nie naraz. Pozostaje ju┼╝ tylko dodanie szklanki m─ůki tortowej oraz 4 ┼éy┼╝ek ziemniaczanej, tak┼╝e bardzo powoli. Ciasto mieszacie, ale delikatnie i ┼éy┼╝k─ů. Biszkopt nale┼╝y piec w temperaturze 180 stopni przez oko┼éo 30 minut, b─ůd┼║ te┼╝ do tzw. suchego patyczka. Pami─Ötajcie te┼╝, aby tortownic─Ö pokry─ç papierem do pieczenia, dzi─Öki temu ciasto nie b─Ödzie przywiera─ç. Gdy biszkopt lekko przestygnie nale┼╝y go wyci─ůgn─ů─ç w blachy i prze┼éo┼╝y─ç na dedykowany do tego celu podk┼éad do tort├│w.

Czas na krem

Skoro baza jest gotowa to czas przygotowa─ç krem. Ale nie jeden krem lecz dwa. Na samym pocz─ůtku ubijacie na sztywno ┼Ťmietan─Ö krem├│wk─Ö. Gdy jest ju┼╝ gotowa dodajecie do niej 2 ┼éy┼╝ki cukru pudru i mieszacie. Dzielicie j─ů na dwie cz─Ö┼Ťci. My doradzamy ubi─ç oko┼éo litra. Do jednej cz─Ö┼Ťci dodajecie roztopion─ů czekolad─Ö gorzk─ů i mieszacie. Z kolei do drugiej nale┼╝y doda─ç bia┼é─ů czekolad─Ö oraz pokrojone w drobn─ů kostk─Ö truskawki b─ůd┼║ brzoskwinie, kt├│re mog─ů by─ç z puszki. Je┼╝eli boicie si─Ö, ┼╝e ┼Ťmietana b─Ödzie si─Ö rozwarstwia─ç, to zawsze przed ko┼äcem ubijania mo┼╝ecie doda─ç ┼Ťmietan-fix po┼é─ůczony z cukrem pudrem. Warto ju┼╝ na tym etapie przygotowa─ç dekoracje na wierzch ciasta, kt├│rymi tak┼╝e mog─ů by─ç owoce.

Etap najtrudniejszy i wymagaj─ůcy skupienia

Czas przej┼Ť─ç do najtrudniejszego etapu. A wi─Öc czas si─Ö skupi─ç, bo oto czeka Was przekrawanie biszkoptu na kilka plastr├│w. Ten w┼éa┼Ťnie etap wymaga maksymalnej precyzji i nitki. Pewnie zastanawiacie si─Ö po co Wam w og├│le nic, ale o tym za chwil─Ö. Ciasto, kt├│re b─Ödziecie przekrawa─ç nie mo┼╝e by─ç ciep┼ée. Z biszkoptu z 6 jaj warto zrobi─ç 3 plastry, cho─ç mo┼╝na wi─Öcej, ale naszym zdaniem 3 b─Öd─ů optymalne. Zatem w dw├│ch miejscach nacinacie biszkopt na g┼é─Öboko┼Ť─ç oko┼éo dw├│ch centymetr├│w i teraz w┼éa┼Ťnie wykorzystywana b─Ödzie nitka, kt├│r─ů u┼╝ywacie niczym no┼╝a, czyli przesuwacie raz w jedn─ů, a raz w drug─ů stron─Ö. Pami─Ötajcie, ┼╝e ni─ç musi by─ç mocna i bawe┼éniana, cho─ç mo┼╝na tak┼╝e u┼╝y─ç tej dentystycznej. Gdy i ten etap macie za sob─ů, czas przej┼Ť─ç do nak┼éadania kremu. Ot├│┼╝ na pierwszy plaster nak┼éadacie krem czekoladowy, ale nim to zrobicie, zwil┼╝cie biszkopt ponczem z herbaty b─ůd┼║ sokiem z cytryny, czyli wylejcie kilka kropelek na ciasto, dzi─Öki temu b─Ödzie mniej suche. Nast─Öpnie przy┼é├│┼╝cie drugi plaster biszkopta, ale nie dociskajcie. Teraz ponownie na┼é├│┼╝cie krem czekoladowy i plaster biszkoptu. Drugi krem rozsmarujcie na bokach oraz wierzchu, mo┼╝ecie te┼╝ posypa─ç ca┼éo┼Ť─ç wi├│rkami czekoladowymi. Na wierzch tortu warto te┼╝ u┼éo┼╝y─ç odrobin─Ö owoc├│w i gotowe.

Przygotowanie tortu wcale nie musi by─ç trudne i nie jest trudne. Oczywi┼Ťcie najtrudniejszym etapem mo┼╝e by─ç krojenie plastr├│w, ale i z tym mo┼╝na sobie szybko i ┼éatwo poradzi─ç, wszak wystarczy tylko u┼╝y─ç bawe┼énianej nici, b─ůd┼║ nici dentystycznej. Zatem nie czekajcie i jak najszybciej we┼║cie si─Ö do pracy, gdy┼╝ smak tortu jest wyj─ůtkowy, a sama estetyka naprawd─Ö ┼Ťwietna.

Leave a reply

Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony, wyra┼╝asz zgod─Ö na u┼╝ywanie przez nas plik├│w cookies. wi─Öcej informacji

Aby zapewni─ç Tobie najwy┼╝szy poziom realizacji us┼éugi, opcje ciasteczek na tej stronie s─ů ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony bez zmiany ustawie┼ä lub klikaj─ůc przycisk "Akceptuj─Ö" zgadzasz si─Ö na ich wykorzystanie.

Zamknij