Pojemniki żebrowane do zgrzewu – do małych biznesów garmażeryjnych i nie tylko!

Rynek gotowej i przetworzonej żywności rozwija się bardzo dynamicznie. Restauracje coraz częściej oferują dania na wynos i z dowozem. Rośnie popularność diet pudełkowych. Sklepy spożywcze mają bardzo rozbudowaną i szeroką ofertę produktów garmażeryjnych. Ten trend to nowe, ogromne możliwości rozwoju dla małych biznesów garmażeryjnych i nie tylko.

Smaczne danie to dopiero początek

W biznesie garmażeryjnym efekt finalny w ogromnym stopniu jest uzależniony od jakości dostaw oraz od sposobu przechowywania i transportu gotowych dań. Opakowania muszą gwarantować bezpieczeństwo w całym procesie logistycznym – od zapakowania dania do otwarcia pojemnika przez klienta. Jaki rodzaj opakowań wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pojemniki żebrowane do zgrzewu – czym są i do czego są wykorzystywane?

Jednymi z najbardziej popularnych opakowań są pojemniki żebrowane do zgrzewu. To pudełka, które wyróżnia żebrowana, ryflowana struktura ścianek. Dzięki temu, są one sztywne nawet przy niższej gramaturze. Dlatego żebrowane pojemniki do zgrzewu to ekonomiczna wersja gładkich, droższych opakowań. Pojemniki te doskonale nadają się do przechowywania i transportu gotowej oraz przetworzonej żywności, a są tańsze. Dodatkowo, opakowania żebrowane wyróżnia szeroki i sztywny rant, który ułatwia zgrzewanie folii.

Standardy i normy zakresie bezpieczeństwa żywności

Przy podejmowanie decyzji o zakupie opakowań koniecznie trzeba zwrócić uwagę na ich jakość oraz zgodność ze standardami i normami w zakresie bezpieczeństwa żywności. Ważne jest, żeby były wyprodukowane z bezpiecznych i biodegradowalnych materiałów np. polipropylenu (PP5). To trwały, bezwonny i wytrzymały surowiec, który świetnie nadaje się do wielokrotnego przetwarzania – jest zatem proekologiczny. Pojemniki powinny też być wolne od BPA (BPA Free), czyli pozbawione bisfenolu A, substancji chemicznej zawartej w plastiku, która stanowi zagrożenie dla ludzkiego organizmu. Większość klientów korzystających z dań gotowych przygotowuje je korzystając z kuchenki mikrofalowej. Dlatego opakowania powinny być wytrzymałe na wysoką temperaturę (do 100 stopni Celsjusza) i oferować możliwość odgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Liczy się dostawca

Wygląd i smak potraw przechowywanych i transportowanych w pojemnikach w dużej mierze zależy od jakości tych pojemników. Dlatego warto wybrać dostawcę z doświadczeniem, specjalizującego się w produkcji sztućców i opakowań z tworzyw sztucznych np. Bittner Packaging. Wśród nich są m.in. jednorazowe pojemniki prostokątne i okrągłe oraz naczynia i sztućce  wielokrotnego użytku. Wybór jest ogromny. Można zamówić pojemniki 1, 2 i 3-komorowe z przegródkami w różnych kształtach i wymiarach dostosowanych do transportu różnego rodzaju potraw. Z pokrywkami lub do zgrzewu. Dostępne są różne kolory: czarny, biały, transparentny. Wszystkie opakowania zostały wyprodukowane zgodnie z rygorystycznymi wymaganiami. 

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij