Główne źródła potasu

0
Główne źródła potasu

Potas to jeden z najważniejszych elektrolitów w organizmie człowieka. Można go spotkać w wielu produktach spożywczych w naszej codziennej diecie. Mimo to czasami poziom stężenia tego pierwiastka we krwi jest zbyt niski, a my zaczynamy odczuwać pierwsze skutki jego niedoboru. W takich przypadkach konieczne może okazać się przyjmowanie suplementów diety (dobrze przyswajalna forma związku to cytrynian potasu).

W czym jest potas? Główne źródła potasu

Aktualna norma dla potasu spożywanego przez ludność Polski wynosi 4700 mg dziennie dla osoby dorosłej. Pierwiastek ten można znaleźć w wielu produktach, które z powodzeniem możemy włączyć do codziennej diety.

Bogate źródła potasu to (na 100 g):

  • nasiona suche soi – 2132 mg,

  • kakao – 1927 mg,

  • suszone morele – 1666 mg,

  • biała fasola – 1188 mg,

  • otręby pszenne – 1121 mg,

  • orzechy pistacjowe – 1090 mg,

  • koncentrat pomidorowy – 1072 mg,

  • mak – 963 mg,

  • suszone figi – 938 mg,

  • groch – 937 mg,

  • soczewica – 874 mg,

  • rodzynki – 833 mg,

  • pestki dyni – 810 mg,

  • słonecznik – 793 mg,

  • chrzan – 740 mg,

  • orzechy arachidowe – 720 mg,

  • natka pietruszki – 695 mg,

  • wiórki kokosowe – 660 mg,

  • czekolada mleczna – 607 mg,

  • awokado – 600 mg,

  • czekolada gorzka – 581 mg,

  • orzechy włoskie – 474 mg,

  • mięso z piersi indyka – 460 mg,

  • halibut – 446 mg,

  • kasza gryczana – 443 mg,

  • ziemniaki – 443 mg,

  • płatki żytnie – 422 mg,

  • sardynka w pomidorach – 410 mg,

  • cielęcina – 395 mg,

  • brokuły – 385 mg,

  • mięso z piersi kurczaka – 385 mg,

  • melon – 382 mg,

  • baranina – 380 mg,

  • wołowina – 375 mg,

  • polędwica sopocka – 374 mg,

  • świeży dorsz – 356 mg,

  • burak – 348 mg,

  • wieprzowina – 343 mg,

  • banan – 395 mg,

  • ketchup – 335 mg,

  • seler – 320 mg,

  • pomidor – 282 mg,

  • chleb razowy żytni – 279 mg,

  • makrela wędzona – 275 mg,

  • świeże morele – 275 mg,

  • kapusta biała 228 mg,

  • mleko 2% tłuszczu – 141 mg,

  • jabłko – 134 mg,

  • jajka – 133 mg,

  • ogórek – 125 mg,

  • kajzerki – 116 mg,

  • ser twarogowy – 113 mg,

  • mąka pszenna – 110 mg,

  • ser gouda – 83 mg.

Jak więc można zauważyć, potas występuje w wielu produktach spożywczych, które goszczą w naszym codziennym jadłospisie. Niemniej jednak nierzadko pojawia się sytuacja, gdy stężenie tego pierwiastka w naszej krwi jest za małe i wynosi poniżej 3,5 mmol/l. W takich sytuacjach konieczne może okazać się włączenie suplementacji potasu do naszych codziennych nawyków.

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, które zawierają potas. Szukając suplementu diety spełniającego nasze potrzeby, powinniśmy kierować się między innymi formą, pod jaką pierwiastek występuje w produkcie. Pożądaną postacią jest cytrynian potasu. Związek ten jest składnikiem aktywnym zawartym w suplemencie diety Potassium Cheers. W jednej kapsułce znajduje się aż 260 mg pierwiastka. Cytrynian potasu to wysoko biodostępna postać tego związku. Preparat doskonale sprawdza się jako środek pomocny w zwalczaniu niedoboru potasu w organizmie.

Dlaczego potas jest ważnym składnikiem naszej diety?

Oto kilka powodów, dla których powinniśmy dbać o właściwe stężenie potasu w naszym organizmie oraz wzbogacenie naszej diety o ten cenny pierwiastek:

  • potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,

  • jest ważnym składnikiem w prawidłowej pracy mięśni,

  • pomaga utrzymać odpowiednią masę mięśni,

  • wspiera właściwe działanie systemu nerwowego,

  • reguluje gospodarkę wodną organizmu,

  • pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu,

  • reguluje ciśnienie krwi,

  • zapobiega rozwojowi choroby sercowo-naczyniowej,

  • uczestniczy w usuwaniu produktów przemiany materii,

  • jest niezbędny do prawidłowej pracy serca – najważniejszego mięśnia w organizmie.

Więcej informacji: Naturalne źródła potasu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here